Повернутися до звичайного режиму

Проведено перше засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору

15 липня 2015 року відбулося засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) між Коропською районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України та відділом освіти Коропської районної державної адміністрації Чернігівської області, зареєстрованого Національною службою посередництва і примирення 1 липня 2015 року.

На порядок денний засідання винесені чотири питання:

1. Погашення заборгованості із заробітної плати.

2. Виплата надбавки педагогічним працівникам за престижність педагогічної праці.

3. Виплата заробітної плати працівникам загальноосвітніх навчальних закладів Коропського району, що фінансуються з державної освітньої субвенції, у строки передбачені пунктом 6.3.2. Угоди між відділом освіти Коропської районної державної адміністрації та Коропською районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2012-2015 роки (3 та 16 числа кожного місяця).

4. Погашення заборгованості із витрат на відрядження працівникам закладів освіти , що фінансуються з районного бюджету за 2012-2015.

В засіданні взяли участь представники сторін та запрошені: в.о.голови районної державної адміністрації Пацюк А.М., голова та заступник районної ради Мазуренко М.П., Дворецький В.М., голова і юристконсульт Чернігівської обласної організації Профспілки освіти і науки України Матвеєва Т.А., Лугина О.В., в.о. заступника начальника фінансового управління райдержадміністрації Черняк С.А., заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області Максименко М.В.

На початку роботи представник відділення НСПП в Чернігівській області Максименко М.В. ознайомила присутніх з розпорядженням НСПП про реєстрацію спору, регламентом роботи примирної комісії, узгоджені організаційні питання.

/Files/images/DSCN4304.JPG

Головою Коропської районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України Свердловим М.І. констатовано, що на даний час вимоги не задоволені. Заборгованість із виплати заробітної плати по всіх 19 навчальних закладах не ліквідована і складає 2424,9 тис.грн., чим продовжує порушуватись Угода між відділом освіти Коропської районної державної адміністрації та Коропською районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України в частині оплати праці.

В.о.начальника відділу освіти Коропської районної державної адміністрації Курбанов О.М. повідомив, що з метою економії бюджетних коштів упродовж останніх років проводиться оптимізація навчальних закладів, кількість персоналу зведена до мінімуму. Також Коропській районній організації Профспілки працівників освіти і науки України Чернігівської області було рекомендовано погодились на непопулярні кроки: тимчасове зменшення надбавок та доплат; вихід у відпустки без збереження заробітної плати; незаповнення вакантних посад; зменшення годин варіативної складової навчальних планів.

Незважаючи на здійснені заходи, освітньої субвенції не вистачає для погашення зарплатних боргів. У 2015 році її розмір менший за фактичні видатки минулого року, дефіцит коштів - 6,8 млн.грн. і це без урахування підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Крім того, у зв’язку із фінансуванням загальноосвітніх навчальних закладів із 01.01.2015 за рахунок субвенції державного бюджету, місцеві бюджети втратили право отримувати бюджетні позички на фінансування цих закладів. В той же час харчування, підвезення дітей проводиться за рахунок районного бюджету.

В.о.голови Коропської районної державної адміністрації Пацюком А.М. поінформовано, що на сьогодні вже отримано субвенцію в розмірі 1373,3 тис.грн., яка буде направлена на погашення зарплатного боргу освітянам.

В свою чергу, в.о.начальника відділу освіти Коропської районної державної адміністрації зазначив, що отриманої субвенції не вистачить на погашення боргу, в т.ч. відпускних та оздоровчих.

Сторонами трудового спору вирішено підготувати звернення:

- до районної державної адміністрації з пропозицією внести зміни до районного бюджету щодо збільшення розмірів фінансування галузі освіта в районі та винести дане питання на розгляд пленарного засідання чергової сесії районної ради;

- до районної ради з пропозицією прийняти звернення до Верховної Ради України та до Кабінету Міністрів України щодо збільшення розмірів освітньої субвенції для Коропського району.

При розгляді вимоги, яка стосувалась зменшення надбавки педагогічним працівникам за престижність педагогічної праці враховуючи те, що в разі збільшення надбавки за престижність, зменшується індексація заробітної плати, сторонами спору було прийнято компромісне рішення щодо її розміру (залишено діючу надбавку в розмірі 10%).

При розгляді питання щодо погашення заборгованості із витрат на відрядження працівникам закладів освіти, що фінансуються з районного бюджету за 2012-2015 заступником головного бухгалтера Солодкою К.А. було констатовано, що зареєстрований борг становить 77 тис. грн., проте в другому півріччі 2014 року та в першому 2015 року призначень для відряджень не було передбачено тому реальний борг є значно більший. Вирішення даного питання перенесено на наступне засідання примирної комісії та доручено бухгалтерії райво обрахувати реальну заборгованість по компенсаціям за відрядження та подати позиції райдержадміністрації щодо перегляду бюджету на 2015 рік та внесення відповідних призначень в необхідному розмірі.

За результатами роботи примирної комісії було вирішено лише другу вимогу колективного трудового спору (конфлікту) між Коропською районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України та відділом освіти Коропської ї районної державної адміністрації Чернігівської області, розгляд першої, третьої і четвертої вимог перенесено на наступне засідання примирної комісії, яке заплановано на 18.08.2015 року.

Кiлькiсть переглядiв: 316

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.