Працююча людина не може бути бідною (важливі питання щодо підвищення мінімальної оплати праці до 3200 грн)

Працююча людина не може бути бідною

До редакціїгазети «Профспілкові вісті»надходять запитання від членів профспілок відносно підвищення мінімальної оплати праці до 3200 грн. на які ми попросили дати відповідь В.о.Голови ФПУ Володимира Саєнка.

Чи вплине зростання мінімальної зарплати на отримання субсидій?

Вплине. Але дострокового перерахунку субсидій не буде – тобто переглянуті комунальні пільги будуть лише на наступний опалювальний сезон, так само, як це було цього року. У сезоні 2016–2017 ті субсидії, що вже були нараховані, відмінятись не будуть навіть коли доходи зростуть удвічі.

Що буде з податками?

Ставка податку на доходи фізичних осіб не збільшиться, однак збільшиться база оподаткування, а отже й обсяг надходжень до бюджетів, що буде одним із компенсаторів додаткових бюджетних видатків.

Як вплине підвищення мінімальної зарплати на розмір пенсій?

Пенсійна система побудована таким чином, що підвищення мінімальної заробітної плати не вплине на розмір пенсії сьогоднішніх пенсіонерів. Разом з тим, таке підвищення стимулюватиме виведення з тіні частини «конвертної» зарплати, що призведе до збільшення офіційних доходів, які враховуватимуться при призначенні пенсій.

Водночас, було прийнято окреме рішення про збільшення пенсій з 1 грудня 2016 року на 10%. Однак підвищення бази оподаткування, а значить і доходів від ЄСВ, збільшить надходження до Пенсійного фонду, бюджет якого зараз є дефіцитним і компенсується з державних коштів. До 10 млрд має додатково надійти до Фонду.

Чи зміниться розмір інших соціальних стандартів?

Соціальні виплати, які залежать від прожиткового мінімуму, не збільшаться через збільшення мінімальної зарплати. Не вплине ріст мінімалки також на допомогу по народженню дитини – ця сума є сталою за чинним законодавством. Однак загалом збільшиться допомога по вагітності і пологах від Фонду соціального страхування – вона надається в розмірі 100% від середньомісячного окладу. Так само в середньому збільшаться виплати з тимчасової втрати працездатності, допомога по безробіттю. Однак слід врахувати, що їх розмір залежить не лише від суми заробітної плати, але й від її коливань упродовж певного періоду, стажу, причин звільнення тощо.

Планомірне підняття соціальних стандартів це наш єдиний шлях. Федерація профспілок України ніколи не піде не те, аби відмовитись від позиції гідної оплати праці, соціальної захищеності трудового населення. А профспілки сьогодні отримали новий подих у, тому числі, законодавчій владі – завдяки представництву профспілок у ВР нардепом Сергієм Капліним ми маємо можливість внесення законодавчих ініціатив. Роль профспілок у державній політиці зростає. Це означає, що наша позиція має пряму репрезентацію на соціальні процеси в Україні.

Чи зростуть ціни та курс долара?

Інфляційний ефект і девальвація національної валюти від підвищення мінімальної зарплати, виходячи з економічних розрахунків, Урядом не очікуються. Курс долара на наступний рік закладається на сьогоднішньому рівні. Однак це та ідеальна модель, яку нам з вами ще належить реалізувати. Бо вона спрацює виключно за умови достатньої політичної волі, ефективного соціального діалогу та бажання кожного українця відійти від тіньової економіки.

Чи піднімуть зарплати чиновникам?

Якщо не будуть внесені зміни до законодавства – піднімуть. Однак Кабмін уже сьогодні заявив про те, що зарплати суддів і чиновників будуть відв’язані від розміру мінімальної зарплати, аби запобігти їх надмірному зростанню. Остаточно відповісти на це питання буде можливо лише після прийняття відповідного законодавчого акту, який затвердить розрахунок зарплат народних депутатів та інших високопосадовців виходячи з прожиткового мінімуму замість мінімальної зарплати.

Позиція ФПУ з цього питання однозначна – заробітна плата депутатів не має зростати в рази. Ті дані, що ми бачимо за результатами подачі електронних декларацій, говорять самі за себе. Вважати, що збільшення зарплат чиновникам на кілька тисяч якось вплине на корупцію, – це самообман. Боротись із корупцію необхідно іншими методами, силами виконавчої, а не законодавчої влади.

Профспілки вибороли в держави підвищення мінімалки удвічі, однак ФПУ й досі анонсує проведення всеукраїнського мітингу 17 листопада. Нащо мітинг? (акція перенесена на початок грудня)

Важливий момент – за підняття мінімальної заробітної плати до 3200 гривень ще не проголосували народні депутати. Це озвучена ініціатива Уряду, яка поки не реалізована. Ще один важливий момент – профспілки не тимчасовий проект, утворений задля досягнення однієї вузької мети. ФПУ захищає права трудівників багато років, охоплюючи десятки і сотні різноманітних питань. Не було такого дня, коли б профспілкові активісти могли сісти, видохнути і сказати, що більше боротись нема за що. Підвищення мінімалки – досягнення. У першу чергу, досягнення людини праці (а вже потім Федерації профспілок, яка це відстоювала; представника ФПУ у ВР Капліна, який вносив пропозиції; Уряду, який зініціював підвищення; політичних фракцій, які підтримали профспілки тощо).

Мабуть, це добра риса характеру – щоранку дякувати сонцю за те, що воно просто зійшло. Або Уряду за те, що той врешті зробив крок проти експлуатації українців, відійшов від політики дешевої робочої сили. Однак не слід забувати, що Уряд – це люди, яким ми з вами платимо зі своїх власних коштів у вигляді податків заробітну плату. Ми його утримуємо, аби він забезпечував нам гідне життя. Підняття мінімальної зарплати – це не позика. Це давно назріле рішення. І в нас є ще безліч питань на порядку денного. Пікет профспілок – пікет за гідне життя.

До чого ще призведе підвищення мінімальних зарплат?

До руху економіки. Більша заробітна плата означає, що купівельна спроможність українців виросте, почне зростати попит, товарообіг. Це підштовхне виробництво і розвиток економіки загалом.

Які підводні камені?

Не можна ігнорувати можливі негативні наслідки такого кроку. Є ризик, що, через небажання платити підвищену мінімальну зарплату, тіньовий ринок найманої праці навпаки збільшиться, матиме поширення явище соціального демпінгу, почнуться переведення на пів ставки тощо. У цій ситуації як ніколи важливий тристоронній соціальний діалог на всіх рівнях – від ФПУ до первинки. Порозуміння профспілок і роботодавців було важливо завжди, а зараз є визначальним. Постійний діалог, які ФПУ проводить із роботодавцями, допоможуть нівелювати озвучену небезпеку. В Україні є дуже багато відповідальних роботодавців, чиїх співробітників підвищення мінімалки не зачепить взагалі – тому що їм уже підвищили зарплату, у деяких випадках, на 150%. І з кожної цієї копійки вони сплатили податки, що забезпечило соціальний захист і пенсію вразливим категоріям населення. І кількість соціально відповідальних роботодавців зростає – відмовившись від тіньового бізнесу, ведучи соціально-орієнтовану кадрову політику, вони отримали вдячних, працелюбних співробітників.

Як приклад можна навести «Укртрансгаз». Завдяки Раді голів профспілок цього підприємства і лояльності керівництва, співробітники товариства по всій Україні забезпечені службовим житлом, за ремонт і утримання якого сплачує роботодавець, і яке вони можуть приватизувати після 10 років роботи. Отримують премії і високу заробітну плату, мають змогу пройти санаторно-курортне лікування та оздоровлення. На вакантні посади там черга в сотні людей – бо роботодавець і профспілки працюють спільно, бо людина на першому місці.

Профінформ ФПУ

Кiлькiсть переглядiв: 365

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.